PL     EN     DE     IT     FR     ES     RU     TR     AR   

Nasza konina

Mięso końskie ma duże walory odżywcze, jest źródłem wielu mikroelementów. Wielu Polaków nie jest przekonanych do koniny. Powody są różne, a jednym z nich jest emocjonalny stosunek do tych zwierząt; innym fakt, że dawniej konina sprzedawana była w tzw. jatkach, gdzie na ogół można było kupić mięso gorszej jakości. Wiele osób kojarzy więc koninę jako mięso niepełnowartościowe. Mięso jest źródłem białka, a jego skład aminokwasowy jest dobrze zbilansowany z potrzebami fizjologicznymi człowieka. Parametry mięsa końskiego nie odbiegają od innych gatunków mięsa. Zawiera ono ok. 70 proc. wody, 20 proc. białka, ok. 4 proc. tłuszczu i ma wartość odżywczą wyższą niż wołowina, wieprzowina i baranina. Mięso dostarcza organizmowi żelazo, natomiast konina jest także dobrym źródłem magnezu, który ma wpływ na układ mięśniowo-nerwowy. Zawiera też fosfor, cynk, miedź, wapń, sód i potas. Końskie mięso jest też bogate w witaminy z grupy B odpowiedzialne za system nerwowy i metabolizm.

Konina jest mięsem o trochę słodkawym smaku, ale wiele osób uważa, że tatar z koniny jest najlepszy. Surowe mięso końskie jest przysmakiem w Japonii. Z tego mięsa produkuje się także wędliny, m.in. kiełbasy dojrzewające i salami.

Z danych FAO wynika, że konina jest najbardziej popularna we Włoszech, Belgii i we Francji. Właśnie do tych krajów (głównie do Włoch) trafia z Polski niemal cała produkcja tego mięsa.

O jakości naszych produktów świadczą otrzymane nagrody, które są świadectwem zadowolenia odbiorców, a dla nas są potwierdzeniem właściwego kierunku działań.



Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.  ×